WahS_Seizoen 2022

Programma 2022

Met trots presenteren we ons nieuwe programma voor 2022. Een programma vol festivals, muziek, theater, kunst en rondleidingen. Mede mogelijk gemaakt door Caatje aan de Lek, Theater de Fransche School & LekArt.

We sluiten de Linies

Lichtroutes langs waterwerken en forten van de Hollandse Waterlinies
Datum: vrijdag 21 oktober
Tijd: 19:00 – 22:00 uur
Entree: gratis

 

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland wordt in de avonduren door  lichtprojecties in de schijnwerpers gezet.

 

In de Bomvrij Noord wordt een animatievideo van kunstenaar Chok Wah Man vertoond.

De gidsen van Werk aan het Spoel verzorgen een rondleiding voor iedereen die meer wil weten van het fort.

Ben je een kunstliefhebber? Dan kom je op het fort ook aan je trekken: aan de noordkant van het terrein kun je genieten van 4 kunstwerken, geplaatst door LekArt. Er zijn foto’s te zien van Saskia Boelsums en Loek van Vliet. Ook zijn er twee riviergezichten van de oude meesters Jan van Goyen en Jacob van Ruisdael te bewonderen.

Heb je dorst gekregen? Ga dan naar de buitenbar van “Caatje” voor een warme drank.

 

Combineer uw tocht langs Werk aan het Spoel en Fort Everdingen met een diner bij Caatje. Reserveren via reserveren@caatjeaandelek.nl voor diner is noodzakelijk

 

We sluiten de linies

Nacht van de Nacht; Hangavond

Datum: zaterdag 29 oktober
Tijd: sessies om 20:00, 20:30 en 21:00 uur
Entree: gratis

Ook dit jaar organiseren wij weer een culturele activiteit tijdens Nacht van de Nacht. Dit keer in samenwerking met Theater aan de Slag; een Hangavond.

De Hangavond is al een vertrouwd begrip in Theater aan de Slag; deze sessies danken hun naam aan de ‘Hang’ waarop Peter Elbertse speelt. De klanken van de hang onderstrepen de aparte sfeer op het fort in het donker.

 

Parallel aan deze klanken verzorgen onze gidsen wandelingen op en rond het fort waarbij ze de verhalen vertellen over het fort, haar geschiedenis en omgeving.

 

De klanken en wandelingen beginnen om 20:00, 20:30 en 21:00 uur.

De klanken duren steeds twintig minuten.

 

Opgeven is niet noodzakelijk.

 

Hang

 

De Hang of HandPan drum is voor sommigen een onbekend instrument, voor vele anderen hét instrument van de 21ste eeuw. Mensen worden geraakt door het unieke warme geluid en de ongekende muzikale mogelijkheden van dit prachtige instrument. Iedereen die de Hang een keer live heeft gehoord is zeer onder de indruk van de Mediterrane, bijna oosters aandoende klanken.

 

De ‘Hang’ kwam in 2000 op de markt. Het is ontwikkeld en gefabriceerd door Zwitserse instrumentmakers (PanArt, Bern), oorspronkelijk steeldrumbouwers. De hang is gemaakt van speciaal gehard metaal met bovenop een centrale noot (genaamd ‘Ding’) en daaromheen, in een cirkel 7 of 8 verschillende toonhoogten. De hang wordt voornamelijk gespeeld met vingers en handen, daar komt ook de naam vandaan; ‘Hang’ in het dialect van Bern betekent ‘Hand’.

 

Peters ‘first encounter’ met de  UFO achtige ‘Hang’ was in 2005 in het Parc Güel in Barcelona. Daarna wilde hij zo snel mogelijk achterhalen hoe hij dit instrument in zijn bezit/handen kon krijgen; Peter bespeelt de hang sinds 2006.