Agenda

Atelier Artist in Residence is open!

Vanaf 1 april 2021 zorgt Stichting LekArt dat het Atelier van de Artist in Residence bewoond is met een kunstenaar/performer. LekArt heeft de keuze gemaakt voor jonge, aanstormende talenten. Interesse in hun werkzaamheden? Loop gerust eens binnen en als de kunstenaar er niet is, staat op het raam hoe en wanneer te bereiken.

Artist in Residence Atelier WerkaanhetSpoel

Artist in Residence

juni en juli 2021

De vijf kunstenaars die deelnemen aan het Lek AIR Residency-programma in de maanden juni en juli 2021 zijn vrienden en familie van de iii (instrument inventors initiative) en de ArtScience Interfaculty, een opleiding die onderdeel vormt van zowel de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten als het Koninklijk Conservatorium, beide in Den Haag.

 

De kunstenaars zullen afwisselend aanwezig zijn: bij het atelier van de Artist in Residence hangt het rooster wie er wanneer is.

Dieter Vandoren en Matteo Marangoni

Dieter Vandoren en Matteo Marangoni werken tijdens hun residentie aan een nieuw project waarin natuur en technologie samenkomen. Zij ontwikkelen een zwerm van artificiële wezens. Deze wezens maken muziek op de beweging van de schaduwen van bomen. Tijdens de residentie zullen zij het gedrag van deze wezens ontwikkelen. Je kunt Matteo en Dieter treffen in het atelier, werkend aan hun software, of luisterend bij een van de vele bomen in de buurt.

Kunrad

Tijdens zijn residentie bij Werk aan het Spoel zal kunstenaar kunrad zich laten inspireren door de omgeving. Hij gaat op zoek naar de kleine geluiden van de natuur langs de Lek. Via experimenten ontstaan hieruit nieuwe kunstwerken. Je kunt kunrad tijdens de residentie vinden, zoekend naar geluiden langs de Lek. Kunrad was al eerder te gast op Werk aan het Spoel en maakte voor LekArt Jong Talent 2020 een geluidskunstwerk op de steiger van de Liniepont.

Bjarte Wildeman

Bjarte Wildeman gaat tijdens zijn residentie experimenteren met hoe het lichaam in beweging verbonden wordt aan het landschap, en hoe het lichaam en de omgeving elkaar door mechanismes en beverig beïnvloeden. Tijdens de residentie kan je Bjarte vinden in of langs het water van de Lek, ‘dansend’ met het landschap en de architectuur van de bunkers, of in het atelier om mechanismes te maken en testen.

Anastasia Loginova

Door haar deelname aan LekArt Jong Talent 2020, werd performance kunstenares en dichter Anastasia Loginova verliefd op de omgeving van Werk aan het Spoel. Anastasia las toen Siddartha van Herman Hesse voor aan de Lek. Tijdens deze Artist in Residence-periode zal zij zich richten op dieren zoals de schapen en koeien in de omgeving. Ze verheugt zich erop om tijd door te brengen in de omgeving rond de Lek en te luisteren naar de verhalen die de natuur haar te vertellen heeft. Haar residentie kan zich ontspruiten in een performance, een tekst of gewoon in gemoedsrust.

Dichters op de Liniepont

11 juli 2021

Een ode aan het landschap door
Marco Houtschild, Ria Koppens, Eric Jansen, René van Loenen en Harmen Holwerda

In 2021 brengt Nederland een Ode aan het Landschap. Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight. Een van die landschappen is dat van de Nieuwe Hollandse Waterlinie waarin de Liniepont een schakel is.

 

In dat kader is op zondag 11 juli de mogelijkheid om tijdens de vaart op de Liniepont* te kijken naar het landschap door de bril van een poëet.

 

Vijf stadsdichters uit Culemborg varen een dag lang mee met de Liniepont en lezen voor uit eigen werk, alles gerelateerd aan het landschap van het water: de Lek, de dijken, de forten, de (water)vogels, de uiterwaarden en ga zo maar door. Een unieke ervaring voor degenen die gebruik maken van de Liniepont tussen 10.00 en 16.00 uur. Er kunnen op de Liniepont 12 personen mee.

 

*Het gaat hier om de verbinding tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg.

Foto: Annick van der Waal, LekArt Jong Talent

 

LekArt Jong Talent

25 en 26 september 2021

In het weekend van 25 en 26 september (11.00 – 17.00 uur) strijkt LekArt Jong Talent neer op Werk aan het Spoel. Tien tot twaalf jonge aanstormende talenten laten gedurende de twee dagen hun kunstwerken zien te midden van de prachtige natuur bij de Lek.

 

LekArt bestaat al zo’n 30 jaar als tweejaarlijks kunstfestival. In 2020 vond de eerste LekArt Jong Talent plaats en dat werd een kleurrijk, inspirerend en verrassend weekend bij Werk aan het Spoel. Jonge kunstenaars toonden nieuw en bestaand werk, passend op de locatie. Het resultaat was een expositie met kunstwerken vanuit verschillende disciplines; beeldende kunst, fotografie, dans, ontwerp, performance en taal.

 

Dit gaat LekArt in 2021 opnieuw doen, buiten in de natuur en binnen in de bijzondere bouwwerken wordt het publiek verrast door een verscheidenheid aan indrukken en zienswijzen. LekArt biedt jong talent een podium waarop zij hun potentie tonen en hun blik richten op de toekomst.

 

Data & tijden

LekArt Jong Talent: 25 en 26 september 2021 van 11.00 – 17.00 uur.

 

 

LekArt Jong Talent

Later meer!