Wandelen

Werk aan het Spoel_Klompenpad

Goilberdingerpad, klompenpad

Het Goilberdingerpad is een 15 kilometer lange wandelroute in het buitengebied van westelijk Culemborg. Het is een Klompenpad dat je laat proeven van de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en genieten van het rivierenlandschap. De wandeling start bij Werk aan het Spoel en voert langs weilanden, dijken, Fort Everdingen en de uiterwaarden van de Lek.

 

Een plattegrond met beschrijving van bijzondere plekjes onderweg is verkrijgbaar bij restaurant Caatje aan de Lek. Het pad is aangegeven met groene markeringen (klompjes). Er zijn alternatieve routes van 11 en 18 kilometer en ook overstappen is mogelijk op het Kuilenburgerpad en het Lint- en Liniepad.

 

 

Download de gratis app!

De 10 mooiste wandel- en fietsroutes!

in de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen Lek en Waal

De mooiste 5 wandelroutes en 5 fietsroutes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen de Lek en de Waal staan in dit leuke, handzame routeboekje, dat door partners in de waterlinie is samengesteld.

 

De wandelroutes gaan langs forten, bunkers, rivieren, dijken en sluizen en variëren in lengte van bijna 7 tot 15 kilometer. Dit zijn de wandelroutes: Vurensche Polderpad, Goilberdingerpad, Rhenoijsepad, Rondje Liniepontje en Dwaalroute Geofort.

 

 

Download de mooiste routes!
Werk aan het Spoel_Wandelen_Jan Blankenpad

Jan Blankenpad

Het Jan Blankenpad is een 3,5 kilometer lange, interactieve ontdekkingstocht door de uiterwaarden van Werk aan het Spoel in Culemborg naar Fort Everdingen en terug.

 

Langs de route kun je met ‘rubbing’ en een mobiele QR-scanner informatie tevoorschijn toveren over de rol van het water en natuur in het rivierenlandschap. En intussen genieten van het uitzicht en alles wat leeft, groeit en bloeit in de uiterwaarden.

 

Op pad

Wandelroute, potlood en papier liggen klaar bij restaurant Caatje aan de Lek, Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40 in Culemborg.

 

Achtergrond

De naam van het wandelpad is ontleend aan Jan Blanken, de voor deze regio belangrijke waterbouwkundig ingenieur, die in Vianen woonde en er zijn laatste rustplaats kreeg.

 

Lees meer over het Jan Blankenpad op:
www.janblankenpad.nl

 

 

Download de wandeling
Werk aan het Spoel_Wandelen_Liniepont

Rondje Liniepontje

Wandelen en een rondje varen met het liniepontje over de Lek? Dat kan met deze wandelroute, waarin je 2 keer over vaart. De Liniepont vaart van mei tot en met september tussen Werk aan het Spoel, Werk aan de Groeneweg en Fort Everdingen.

 

 

Startplaatsen zijn bij station Culemborg, Werk aan het Spoel en Werk aan de Groeneweg. De route heeft enkele varianten zodat je kunt kiezen uit 10, 15 of 20 km. De route is ook beschikbaar in de gratis Wandelen-app.

Werk aan het Spoel_Wandelen_Liniebankje

NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Deze NS-wandelroute van station Houten-Castellum naar station Culemborg laat je kennismaken met het indrukwekkende Waterlinielandschap van forten, bunkers en kanalen. Een mooie looproute langs Het Verdronken Bos, Werk aan de Korte Uitweg, Fort Honswijk en de Steenwaard.

 

Is de Liniepont in de vaart, dan is de oversteek naar Werk aan het Spoel een zomers extraatje. Uiteraard met een heerlijke tussenstop bij Caatje aan de Lek.

 

 

NS-routekaart en beschrijving

Waterlinie Pad: langs forten en vestingstadjes

Het 319 kilometer lange Waterliniepad van Volendam naar Dordrecht is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem.

De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het nationale park de Biesbosch. Het pad volgt de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Unesco Werelderfgoed.

 

De route is opgedeeld in 21 etappes. Etappe 16 start in Culemborg en eindigt, na ruim 19 km, in Asperen.

 

Routekaart en beschrijving