Werk aan het Spoel_Rondleidingen_Lek in de Verdediging

Save the date: Lek in de Verdediging

Elke eerste zondag van de maand in mei t/m augustus 2024.
13.30 – 16.30 uur

Kosten: € 10,00 (t/m 12 jaar € 5,00)

 

‘Lek in de verdediging’ is een spannende belevenis langs schuilplaatsen en door loopgraven.

 

Vanaf Werk aan het Spoel, over de Lek met het Liniepontje naar Werk aan de Groeneweg. Lopend én varend door het Linielandschap met aandacht voor de uiterwaarden, de rivier de Lek en de zichtbare restanten van de Waterlinie en verhalen van de geschiedenis van dit gebied.

 

De verschillende loopgraven op Werk aan de Groeneweg én de groepsschuilplaatsen (vaak onterecht bunkers genoemd) worden natuurlijk bezocht van buiten én binnen…

 

Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

 

De locaties

Werk aan het Spoel is aangelegd om de sluis te beschermen die het land achter de dijk onder water kon zetten in tijden van oorlogsdreiging. Werk aan het Spoel vormde samen met Fort Everdingen, Fort bij Honswijk en Werk aan de Groeneweg de bescherming van de Lek, een lek in de verdediging zo gezegd.

 

Werk aan de Groeneweg is 100 jaar geleden aangelegd als extra bescherming voor fort Honswijk en bestaat uit loopgraven en tientallen groepsschuilplaatsen. In 2913 is deze locatie door Staatsbosbeheer hersteld. Een bijzondere plek met naast historische plekken ook natuur, appelbomen en een fijne picknickplek.

WahS_Seizoen 2023_Dauwtrappen_Web

Save the date: Dauwtrappen

Hemelvaartsdag, 9 mei 2024.
We verzamelen om 6:30 voor Caatje aan de Lek.

Kosten: € 22,50 (incl ontbijt)

 

Genieten van het ontwaken van de uiterwaarden rond het spoel, van de zon die op komt door de ochtendmist. Ga dan mee dauwtrappen op Hemelvaartsdag.

 

Onze gidsen vertellen tijdens de wandeling meer over de historie van het gebied

 

Een ochtendwandeling maakt hongerig daarom eindigt onze wandeling voor “Caatje” met een goed ontbijt.

Werk aan het Spoel_Rondleidingen_Mie de Waschvrouw

Mie de Waschvrouw

Ruim 75 jaar nadat Mie haar laatste was deed op het Werk is er een speurtocht uitgezet voor ouders, opa’s, oma’s, hun (klein)kinderen en andere belangstellenden. In een handzaam en mooi geillustreerd boekje inclusief plattegrond neemt Mie de Waschvrouw je mee langs enkele bijzondere plekken op en rondom Werk aan het Spoel.

 

“Onze arme jongens hadden het best zwaar!”, vertelt Mie. “Ze sliepen in de bomvrije gebouwen op ’t Spoel, zonder verwarming. De winter van 1939-40 was een heel koude winter en veel van die jongens kregen last van spetterpoep. Ik zorgde er dan voor dat ze weer lekker schoon ondergoed aan hun billen kregen”.

 

Mie vertelt in haar boekje honderduit. Over hoe de soldaten leefden, waar een kogelvanger voor diende en waar Mie de was deed. Ze laat zelfs een heel bijzonder plekje zien in een van de vele groepsschuilplaatsen op het werk. Tijdens het rondje met Mie kunnen de kinderen vragen beantwoorden. Als alle vragen zijn beantwoord, ontvangen de kinderen na afloop een klein aandenken.

 

De speurtocht duurt ongeveer 45 minuten en is voor 3 euro te koop bij de kassa van Caatje aan de Lek.

Bij Werk aan het Spoel kun je ook een rondleiding boeken voor je gezelschap. Bijvoorbeeld ter onderbreking van een vergadering of familiefeest. Of gewoon omdat het zo leuk en interessant is.

 

De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost € 30,00 per gids voor particulieren en € 50,00 voor bedrijven. Één gids kan maximaal 15 personen rondleiden

 

Reserveer een rondleiding

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Voor Stichting Zin en Oogvereniging Utrecht hebben we een rondleiding ontworpen voor blinden en slechtzienden.

 

Daarvoor hebben we een maquette gemaakt die blinden inzicht biedt in het terrein dat ze gaan bezoeken.

Ook hebben we een aantal van onze gidsen training gegeven hoe ze bezoekers met een beperkt zicht een goede indruk kunnen geven van wat er op het Spoel gebeurd is en wat er nog steeds gebeurt.

 

Ben je geïnteresseerd in een rondleiding voor jouw doelgroep, neem dan contact op via rondleidingen@werkaanhetspoel.nl