Rondleidingen

Werk aan het Spoel_Rondleidingen_Groepschuilplaats

Rondleiding historie en natuur

In augustus t/m oktober verzorgen onze gidsen een boeiende rondleiding over de natuur en historie van Werk aan het Spoel. Zij vertellen het verhaal vanuit hun eigen kennis en passie voor de geschiedenis en natuur. Dit maakt elke rondleiding bijzonder en zeer de moeite waard!

 

Het Spoel kent een rijke historie en er is dan ook genoeg te vertellen. Nog voor het ontstaan van het fort was er een sluis om de polders te ontwateren, stonden er molens en herbergen. Het Spoel is de enige plaats aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar echt is gevochten. Opvallend is de Kogelvanger, een hoge muur in het weiland en een overblijfsel van de schietbaan die de Duiters hier aanlegden in de Tweede Wereldoorlog.

 

Ook de natuur is prachtig. Als je geluk hebt kun je bij de gracht zelfs ijsvogels spotten!

 

Ga mee!

De maandelijkse zondag-rondleiding is op:

2 augustus
6 september
4 oktober

 

Vertrek om 14.00 uur, verzamelen voor Caatje aan de Lek. De rondleiding is gratis.

 

De rondleidingen zijn volgens RIVM-richtlijnen. Er kunnen 10 deelnemers mee. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot zondag 12.00 uur per mail aan: rondleidingen@werkaanhetspoel.nl

Werk aan het Spoel_Rondleidingen_Lek in de Verdediging

Lek in de verdediging

‘De Lek in de verdediging’ is een spannende belevenis langs schuilplaatsen en door loopgraven.
In samenwerking met Staatsbosbeheer organiseert Werk aan het Spoel een bijzonder arrangement. Een spannende excursie vanaf Werk aan het Spoel, over de Lek met het Liniepontje naar Werk aan de Groeneweg. Lopend én varend door het Linielandschap met aandacht voor de uiterwaarden, de rivier de Lek en de zichtbare restanten van de Waterlinie en verhalen van de geschiedenis van dit gebied.

 

De verschillende loopgraven op Werk aan de Groeneweg én de groepsschuilplaatsen (‘bunkers’ in de volksmond) worden natuurlijk bezocht van buiten én binnen…

 

Data en kosten

Deze speciale excursies zijn van mei tot en met augustus. Info over data en kosten volgt in de agenda. De excursie duurt (ruim) 2 uur.

 

De locaties

Werk aan het Spoel is aangelegd om de sluis te beschermen die het land achter de dijk onder water kon zetten in tijden van oorlogsdreiging. Werk aan het Spoel vormde samen met Fort Everdingen, Fort bij Honswijk en Werk aan de Groeneweg de bescherming van de Lek.

 

Werk aan de Groeneweg is 100 jaar geleden aangelegd als extra bescherming voor fort Honswijk en bestaat uit loopgraven en tientallen groepsschuilplaatsen. Onlangs is deze locatie door Staatsbosbeheer hersteld. Een bijzondere plek met naast historische plekken ook natuur, appelbomen en een fijne picknickplek.

 

Data & aanmelden

Bij Werk aan het Spoel kun je ook een rondleiding boeken voor een eigen groep of gezelschap. Bijvoorbeeld ter onderbreking van een vergadering of gewoon, omdat het zo interessant is. De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost 30 euro per groep van 15 personen. Van bedrijven vragen wij een bijdrage van 40 euro.

 

Reserveer een rondleiding
Werk aan het Spoel_Rondleidingen_Mie de Waschvrouw

Mie de Waschvrouw

Ruim 75 jaar nadat Mie haar laatste was deed op het Werk is er een speurtocht uitgezet voor ouders, opa’s, oma’s, hun (klein)kinderen en andere belangstellenden. In een handzaam en mooi geillustreerd boekje inclusief plattegrond neemt Mie de Waschvrouw je mee langs enkele bijzondere plekken op en rondom Werk aan het Spoel.

 

“Onze arme jongens hadden het best zwaar!”, vertelt Mie. “Ze sliepen in de bomvrije gebouwen op ’t Spoel, zonder verwarming. De winter van 1939-40 was een heel koude winter en veel van die jongens kregen last van spetterpoep. Ik zorgde er dan voor dat ze weer lekker schoon ondergoed aan hun billen kregen”.

 

Mie vertelt in haar boekje honderduit. Over hoe de soldaten leefden, waar een kogelvanger voor diende en waar Mie de was deed. Ze laat zelfs een heel bijzonder plekje zien in een van de vele groepsschuilplaatsen op het werk. Tijdens het rondje met Mie kunnen de kinderen vragen beantwoorden. Als alle vragen zijn beantwoord, ontvangen de kinderen na afloop een klein aandenken.

 

De speurtocht duurt ongeveer 45 minuten en is voor 3 euro te koop bij de kassa van Caatje aan de Lek.