‘Forten van Boven’

Kom naar de unieke openlucht fototentoonstelling ‘ Forten van Boven’ op Werk aan het Spoel en bezichtig maar liefst drieëndertig forten van bovenaf.

Ontdek de 33 forten die allen onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kom naar deze unieke fototentoonstelling en laat je bewonderen door de unieke beelden van ons waterschapsland!

 

Openlucht fototentoonstelling

De reizende fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ is samengesteld ter viering van de nominatie van de Waterlinie, op de werelderfgoed lijst van UNESCO die waarschijnlijk in 2020 realiteit wordt. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek ingericht landschap met veel water. De verdedigingswerken in het oeroude polderlandschap worden in de luchtfoto’s duidelijk zichtbaar. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders of loodrecht van boven kan je je met enige verbeelding ook de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen.

 

De tentoonstelling ‘Forten van Boven’ is tot half juni te zien op het buitenterrein van het noordelijk deel van Werk aan het Spoel.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Over een afstand van 85 km konden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1815-1940) van Muiden tot Werkendam, polders tot kniehoogte onder water gezet in een strook van 3 tot 5 km breed. Werk aan het Spoel, ten westen van Culemborg, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel is gebouwd in de periode 1816 – 1824 om de daar gelegen waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatievoorzieningen van Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om Holland te beschermen tegen de vijand.

Fotograaf: Huub van Beurden