Marije Dijkstra

Beeldend kunstenaar Marije Dijkstra is in november Artist in Residence op Werk aan het Spoel.

Op Werk aan het Spoel

De basis van Marije Dijkstra haar werk ligt in het onderzoeken van landschappen. Het grootste deel van haar projecten bestaat uit veldonderzoek, waarmee ze het landschap probeert te begrijpen en probeert een band aan te gaan met die omgeving (field & embodied research). Tijdens de residency zal ze onderzoeken welke materialen, vormen en kleuren het rivierlandschap van Werk aan het Spoel te bieden heeft en door middel van haar werk de band die ze zo opbouwt met de omgeving en de taal die dit landschap spreekt over te brengen en te verbeelden.

 

In haar werk wordt ze gedreven door intuïtie, het werk ontstaat en vormt zich tijdens het proces. Ze werkt met wat het landschap haar te bieden heeft. Dit doet ze in de disciplines textiel en sculptuur met een focus op natuurlijk verven. Hierin ziet ze zichzelf als onderzoeker van het landschap met een focus op kleuronderzoek en het vinden van nieuwe manieren en materialen voor het natuurlijk verven van textiel. Naast het vertellen van persoonlijke verhalen wil ze met haar werk een bewustzijn opwekken over hoe wij omgaan met de omgeving waarin we leven en wil ze onderbelichte lokale materialen in kaart brengen.

 

In haar projecten zit vrijwel altijd een technisch onderzoek verwerkt op het gebied van kleur en natuurlijk verven van textiel. In haar vorige project ‘Klaaiklút’ was dit een onderzoek naar de omgeving waar ze is opgegroeid; Noord Friesland; waarin ze heeft onderzocht hoe je textiel kunt verven met lokale klei en slib. Dit project wil ze doorzetten tijdens de residency en zo onderzoeken wat de rivierklei te bieden heeft.

 

Marije Dijkstra zal twee workshops geven in de 2de helft van november. Zij vertelt dan over haar werkwijze en je gaat daarbij ook zelf aan de slag met textielverven met rivierklei. Bij interesse mail Marije en volg nadere informatie en data op de website van LekArt en Social Media.

 

Atelier open

Loop gerust eens binnen in het atelier. Als de kunstenaar er niet is, staat op het raam hoe en wanneer te bereiken.

 

Artist in Residence Atelier, Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, Culemborg.

 

 

Website: marijedijkstra.com
Instagram: www.instagram.com/marijexdijkstra
Linkedin: www.linkedin.com/in/marije-dijkstra-24780b130
Email: marije.dijkstra@outlook.com

 

Over LekArt Air

Kleikluut aarde Marije Dijkstra
Kleikluut aarde
Marije Dijkstra Kleikluut 1
Kleikluut
Marije Dijkstra profielfoto
Marije Dijkstra