Iris Woutera

Beeldend kunstenaar Iris Woutera is in mei Artist in Residence op Werk aan het Spoel.

Over de kunstenaar

Het werk van Iris Woutera (1991) bestaat uit ruimtelijk materiaal dat aanzet tot een zintuigelijke ervaring. Dit resulteert in (interactieve) performances, installaties, videowerk, fotografie, tekeningen en workshops. Het ‘bewegende’ aspect van haar werk is leidend.

 

Sinds het behalen van een bachelor aan de Gerrit Rietveld Academie in 2016, gaf Woutera presentaties bij o.a. Palais de Tokyo, Prague Quadrennial en Amsterdam Art Festival.

 

‘Nerve’ research

Een observatie van hoe mensen, voorwerpen en natuurlijke materialen door het landschap bewegen. En een verkenning naar de talloze manieren waarop mensen interactie met het landschap aangaan en de invloed van het landschap op de mens.

 

De landschappen van het huis, de buurt, de stad, het land en de wereld.
Wat is de invloed van schaal op onze perceptie?
Hoe bepalen wij wat we zien als ‘natuur’ en wat als ‘door de mens gemaakte structuren’?
Op welke manier geven architectuur, muren, grenzen en wegen onze beleving vorm? Visualiseer de ‘constructie’ van landschappen zoals weilanden, rivieren, duinen of de vrije stroming van het Nederlandse getijdenlandschap. Sommigen suggereren dat er geen origineel oerlandschap is. Is het landschap zoals we het kennen, geheel door menselijke interactie gevormd?

 

Lichaam in landschap

Als onderdeel van het onderzoek is een videowerk in ontwikkeling, waarin twee performers met al hun zintuigen verschillende landschappen ervaren. Van drukke stadsstraten tot bosrijke gebieden. Het graslandschap genaamd ‘werken aan het spoel’ wordt bij Lekart onderdeel van het werk.
Op zoek naar overeenkomsten tussen architectuur en ons lichaam. Balancerend tussen nieuwe mogelijkheden en bestaande verwachtingen die in het landschap verscholen liggen.

 

Materiaalproeven

Vanuit deze ‘landschapservaringen’ situeert het project zich terug in de galerie waar Woutera gevonden materialen hergebruikt. In april 2021 voltooide ze de eerste Nerve sculptuur, gemaakt van hout, ijzer en rubber. Deze ruimte-vullende sculptuur beweegt in dialoog met de fysieke beweging van de performers, begeleid door het geluid afkomstig van het materiaal. Geïnspireerd op architectuur in contact met de menselijke ruggenwervel.

 

Artist in residence LekArt

Als Air bij LekArt in Culemborg vertaalt Woutera het onderzoek naar een tweede ruimte-vullende sculptuur – een wit geplisseerd landschap.
Dit werk zal zowel als een sculpturale performance als een begeleide participatieve ervaring voor het publiek, worden ontwikkeld. De performers begeleiden het publiek met hun stem door de sculptuur. Het materiaal wordt het medium voor het publiek om elkaars beweging te voelen, met een onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter. Als verlengde ‘zenuwen’ van het menselijk lichaam.

 

Beide sculpturale performances worden gedocumenteerd in tekeningen, video en fotografie. Het werk kan ervaren worden bij LekArt Jong Talent in het laatste weekend van september 2021.

 

Samenwerking

Performers Bryan Atmopawiro, Kim Hoogterp
Videograaf Veerle Boekestijn
Tekst editor Kim Hoogterp

 

Atelier open

Loop gerust eens binnen in het atelier. Als de kunstenaar er niet is, staat op het raam hoe en wanneer te bereiken.

 

Artist in Residence Atelier, Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, Culemborg.

 

 

info@iriswoutera.com
www.iriswoutera.com
FB: Atelier Iris Woutera
Insta: @iriswoutera

Screen Shot, nerve reserach - lichaam in landschap, iris woutera
Nerve reserach – body in landscape, jaar 2021, screenshot van een videowerk

performer Kim Hoogterp, videograaf Veerle Boekestijn, locatie Vondelpark.

nerve, iris woutera.1
Nerve, jaar 2021, materiaal hout, rubber, ijzer

fotograaf/ kunstenaar Iris Woutera, performers Bryan Atmopawiro, Kim Hoogterp, locatie 4bid gallery OT301.